ملاک های تشخیصی اختلال فوبی خاص

۱. ترس یا اضطراب محسوس در مورد موضوع یا موقعیتی خاص (مثل پرواز کردن، ارتفاعات،حیوانات، تزریق شدن، دیدن خون).

توجه

در کودکان، این ترس یا اضطراب ممکن است با گریه، قشقرق ها، میخکوب شدن، یا چسبیدن ابراز شود.

۲‌. موضوع یا موقعیت فوبیک تقریبا همیشه ترس یا اضطراب فوری را تحریک می کند.

۳. از موضوع یا موقعیت فوبیک به طور فعال با ترس یا اضطراب شدید اجتناب می شود.

۴. این ترس یا اضطراب با ایجاد خطر واقعی توسط موضوع یا موقعیت خاص و زمینه اجتماعی فرهنگی تناسب ندارد.

۵. این ترس، اضطراب، یا اجتناب مداوم است، معمولا ۶ ماه یا بیشتر ادامه می یابد.

۶. این ترس، اضطراب، یا اجتناب ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه بالینی در عملکرد اجتماعی یا زمینه های مهم دیگر عملکرد ایجاد می کند.

۷. این اختلال با نشانه های اختلال روانی دیگر، از جمله وسواس های فکری؛ اختلال استرس پس از آسیب؛ اختلال اضطراب جدایی؛ اختلال اضطراب اجتماعی بهتر توجیه نمی شود.

شکل گیری و روند اختلال فوبی خاص

گاهی فوبی خاص بعد از واقعه ای آسیب زا (مثل مورد حمله حیوان قرار گرفتن یا گرفتار شدن در آسانسور)، مشاهده دیگران که دستخوش واقعه ای آسیب زا می شوند (مثل دیدن فردی که در حال غرق شدن است)، حمله وحشت زدگی غیر منتظره در موقعیتی که فرد از آن می ترسد (مثل حمله وحشت زدگی غیر منتظره در حالی که فرد مترو سوار شده است)، یا انتقال اطلاعاتی (مثل پوشش گسترده رسانه ای در مورد سقوط هواپیما) ایجاد می شود. با این حال، خیلی از افراد مبتلا به فوبی خاص نمی توانند دلیل خاص شروع فوبی های خود را به یاد آورند. فوبی خاص معمولا در سال های اوایل کودکی ایجاد می شود، به طوری که اکثر موارد قبل از ۱۰ سالگی ایجاد می شوند. متوسط سن به هنگام شروع بین ۷ تا ۱۱ سالگی با میانگین تقریبا ۱۰ سالگی است. فوبی های خاص موقعیتی در مقایسه با فوبی های خاص محیط طبیعی، حیوان، یا خون- تزريق- جراحت، در سن بالاتری شروع می شوند. فوبی های خاصی که در کودکی و نوجوانی ایجاد می شوند در طول این دوره احتمالا افزایش و کاهش می یابند. اما فوبی هایی که تا بزرگسالی ادامه می یابند، بعید است که در اکثر افراد بهبود یابند. بنابراین درمان روانشناختی زودهنگام ضرورت میابد.

#ترس #اضطراب #وسواس #افسردگی #فوبی #هواپیما #حیوان #امپول #خون #روانشناسی #مشاوره #پانیک #اضطراب_اجتماعی #پرواز #ارتفاع #درمان #کودکی #نوجوانی #استرس #اجتناب #مواجهه #درمان_شناختی_رفتاری